dissabte, 20 de juny del 2015

Astronomia, una ciència universal!

Viatgem a un cometa

El dissabte passat, Philae, la segona sonda espacial de Rosetta, va despertar d'un somni molt llarg... Aquest fet és històric en l'astronomia; és la primera sonda espacial en orbitar al voltant d'un cometa i en aterrar una altra sonda per l'estudi en directe. 

Aquest fet, també és essencial per l'estudi de la formació del Sistema Solar i de la vida al nostre planeta. 

El dimarts, 16 de juny, uns quants alumnes de primer de batxillerat van anar a la UDL (Unversitat de Lleida) a una conferència tècnica sobre aquesta missió de la ESA (European Space Agency). 

En aquesta conferència, el Lleidetà Vicenç Companys Ferran (matemàtic i controlador dels vols orbitals de moltes de les sondes espacials de la ESA) ens va explicar com va iniciar-se aquest projecte (al 1985) i com ha acabat amb molt d'èxit aquest 2015 i culminarà al 2019. 

Va ser molt interessant. 



Observem les estrelles 

Aquesta nit hem anat a observar les estrelles a Artesa de Lleida. 

Gràcies als planisferis que ens va regalar la UB (Universitat de Barcelona) hem pogut llegir la volta celeste i saber on estaven cada estrella, constel·lació i nebulosa (les visibles) en cada moment. 

Un cop més, la nostra escola va molt més enllà de les hores escolars, seguim educant i ensenyant fora de les classes. 

Tot aquest esforç ho fem perquè veiem com els nois i noies gaudeixen dels aprenentatges dinàmics com aquests. 

Com veieu a les fotos, ha estat molt divertit i no descartem tornar-ho a repetir.

Hem de donar les gràcies a la participació de la Societat Astronòmica de Lleida; ens han deixat un telescopi amb el qual hem pogut veure Venus en fase creixent, Júpiter i els seus 4 satèl·lits Galileians (Ganimedes, Cal·listro, Ió i Europa); Saturn i els seus anells; la Lluna i els seus cràters i l'estrella Vega i Cefeus.

Ha estat una nit increïble; veure els nois i noies gaudir d'un aprenentatge tant dinàmic, a l'aire lliure i divertint-se amb els seus amics i professors no té preu.