divendres, 20 de març del 2015

Eclipsi total i equinocci de primavera



Avui a les 9:10:07 ha començat l'eclipsi solar total d'aquesta dècada. 

Avui divendres la Lluna i el Sol s'han alineat de forma perfecta produint un eclipsi total. Malauradament, des de Lleida només era visible fins a un 65% de la seva totalitat. 

Com que aquest fet passa cada 8 anys i 11 dies, des de l'escola hem cregut oportú mostrar als nostres alumnes aquest esdeveniment. 

Des de les 10:00 fins les 10:30, la majoria dels projectors de les aules s'han connectat a una càmera que retransmetia en directe l'eclipsi des d'un telescopi de Barcelona. A part, un alumne de 1r de batxillerat, en Gerard Santiveri, va crear un fabulós blog per donar informació i cobertura a la notícia (clica aquí per accedir). 

A més a més, a l'aula de 4t d'ESO B, s'han muntat tres telescopis de visió indirecta per veure el mateix eclipsi davant els nostres ulls. Hem de destacar que no tornarà a passar un eclipsi prop de nosaltres fins el 2018 (11 d'agost). I per veure'l totalment no serà fins el 2026 (que just passarà per sobre de Catalunya). 




No només ha estat un eclipsi l'únic fet astronòmic d'avui, també hem celebrat l'equinocci de primavera; és a dir, el canvi d'estació (d'hivern a primavera). 

Així doncs, els alumnes han pogut presenciar tot això sense moure's de classe i sense perdre temps.